Jesús Guridi

Vitoria ( 1886 ) - Madrid ( 1961 )
Jesús Guridi
Organista i compositor espanyol nascut a Vitòria. De família de músics, s’inicia en aquesta disciplina a la seva ciutat natal, i als 18 anys ingressa a la Schola Cantorum de París, estudiant orgue amb Decaux, composició amb Sérieyx, i contrapunt i fuga amb Vincent D’Indy. Posteriorment es trasllada a Lieja (Bèlgica) i a Colònia (Alemanya). Eren temps en els que el món líric es resolia des del punt de vista nacionalista. Extraordinari organista, ocupa la càtedra del Conservatori de Bilbao i posteriorment al 1944 la del Conservatori de Madrid, accedint anys més tard a la seva direcció. Harmonitzador exquisit de cançons populars, les seves composicions estan impregnades de folklore basc, en el que freqüentment s’inspira. El seu treball és molt extens i avarca des de la música de cambra (quartets per a corda), obres vocals i orquestrals, peces per a orgue, música religiosa, fins i tot gèneres de l’òpera i la sarsuela. Entre les seves obres més importants destaquen Así cantan los niños (1909), Mirentxu (1910), Amaya (1920), La meiga (1929), Seis canciones castellanas (1939), Diez melodías vascas (1940), Sinfonía pirenaica (1945) i el Caserío (1926), sarsuela que es desenvolupa en una ambient basc i que va obtenir un èxit aclaparant.

Últimes notícies

Jesús Guridi
La Oviedo Filarmonía interpreta

La Oviedo Filarmonía interpreta "El Caserío" de Jesús Guridi

Avui, 22 de juny i dissabte, dia 24, podrem escoltar en directe la comèdia lírica "El Caserío" de Jesús Guridi a càrrec de la Oviedo Filarmonía, sota la direcció de Lucas Macías.

Llegir més
Recuperació editorial de la sarsuela
El Quartet Arriaga a la Quincena Musical de San Sebastián

El Quartet Arriaga a la Quincena Musical de San Sebastián

Com molts de vosaltres ja sabreu, des del 26 de juliol està tenint lloc la Quincena Musical de San Sebastián, un esdeveniment amb un ampli cartell en el qual es donen cita gran quantitat d'intèrprets en aquest festival que és el més antic d'Espanya,
Llegir més