Notícies

Tota l'actualitat dels nostres compositors

Recuperació editorial de la sarsuela "El Caserío"

Tritó Edicions, fidel a la seva trajectòria, ha completat l’edició d’una peça important del patrimoni musical espanyol. La sarsuela  El caserío,  del compositor basc Jesús Guridi, és sens dubte una de les cimeres del seu gènere.

Gràcies als suggeriments d’Amadeu Vives, el qual propicià l’encontre de Guridi amb els llibretistes Federico Romero i Guillermo Fernández Shaw, i al definitiu impuls del mecenes Luis Urquijo, el compositor decidí endinsar-se en un àmbit que inicialment havia rebutjat tot i els èxits que ja havia obtingut amb les òperes Mirentxu (1910) i Amaya (1920).

Ara per primer cop la podem adquirir en la seva versió íntegra.
Així doncs l’any 1926 es va estrenar El caserío al Teatre de la Zarzuela de Madrid. Des d’aleshores ha estat una obra que gràcies a la seva frescor, a la combinació hàbil de motius bascos tradicionals i a una orquestració eficient no ha parat d’obtenir èxit en les seves representacions, amb alguns números que han assolit una popularitat remarcable.

A despit d’això, fins ara ha estat una obra gairebé inaccessible en el mercat editorial, especialment la seva partitura general. Ara per primer cop la podem adquirir en la seva versió íntegra no sols des del punt de vista musical sinó també dramatúrgic atès que tot el llibret ha estat convenientment intercalat amb les parts musicals i forma un tot indestriable, tal com ho percebem en una interpretació en escena.

Així mateix, també per primer cop, s’adjunta una traducció al basc del llibret amb les parts cantades perfectament adaptades a una interpretació musical.

Compartir: