Josep Maria Mestres-Quadreny

Manresa ( 1929 ) - Manresa ( 2021 )
Josep Maria Mestres-Quadreny

Mestres Quadreny va estudiar Ciències a la Universitat de Barcelona i música amb Cristòfol Taltabull. Des de l’inici de la seva carrera de compositor va dedicar un gran esforç a la promoció i la difusió de la música contemporània. Va ser membre fundador de nombrosos cercles musicals i culturals, com ara el Cercle Manuel de Falla, el grup Música Oberta del Club 49, el Conjunt Català de Música Contemporània, el Laboratori de Música Electroacústica Phonos, el Grup Instrumental Català i els Amics de la Música de Barcelona. Formà part de la Comissió coordinadora de l’àmbit de música del Congrés de Cultura Catalana (1976-1977) i va ser President de l’Associació Catalana de Compositors (1977-1979).

La seva música va evolucionar sempre amb una permanent renovació d’idees i una progressiva incorporació de noves tècniques, sovint derivades dels coneixements científics actuals i d’altres camps de la creació artística, la qual cosa el va portar a relacionar-se i a col·laborar amb artistes de les segones avantguardes a Catalunya, com Antoni Tàpies i Joan Brossa.

Antidogmàtic per naturalesa, el seu camp d’exploració va ser molt vast i comprèn des d’obres interpretades únicament pel públic –Self-Service– fins a obres compostes per ordinador –Ibèmia–, passant per un ampli ventall de peces per a orquestra simfònica, orquestra de cambra, solistes, etc. Va fer música incidental per a teatre i cinema i va col•laborar amb Joan Brossa en diverses obres de teatre musical, com Suite Bufa, L’armari en el mar i les òperes Cap de mirar i El ganxo.

Va presidir la Fundació Phonos el 1975, quan s’hi va crear el primer laboratori electroacústic. Va ser membre de la Junta Rectora del Patronat de L’Auditori de Barcelona i de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), així com també del seu consell d’administració. Igualment va formar part de la comissió delegada del patronat de la Fundació Joan Miró i del patronat de la Fundació Joan Brossa.

Foto: Wikimedia Commons

Últimes notícies

Josep Maria Mestres-Quadreny
Lamentem la mort del compositor i amic Josep Maria Mestres-Quadreny

Lamentem la mort del compositor i amic Josep Maria Mestres-Quadreny

Des de Tritó Edicions lamentem la mort del compositor i amic Josep Maria Mestres-Quadreny, que tenim el privilegi de comptar entre els autors del nostre catàleg, i expressem el condol a la seva família.

Llegir més
Música d’orgue a Catalunya IV

Música d’orgue a Catalunya IV

Dins de la col·lecció de CDs sobre música catalana d’orgue acaba de sortir el darrer disc, aquest cop dedicat a la música contemporània, on hi són representats alguns dels principals compositors de la darrera meitat de segle xx a Catalunya.
Llegir més
Robert Gerhard-Collage: edició especial

Robert Gerhard-Collage: edició especial

Avui us presentem una novetat en el Catàleg Tritó sobre l'obra del compositor Robert Gerhard. Sota el títol de Collage, el componen dos volums, sent el primer d'ells la reedició de 7 CD descatalogats de l'obra orquestral de Robert Gerhard, que van ...
Llegir més