Gabriel Erkoreka

Bilbao ( 1969 )

Gabriel Erkoreka nasqué a Bilbao al 1969. Estudià amb Juan Anyell i Carmelo Bernaola al Conservatori Superior "JC d’Arriaga" i a l’Escola Superior de Música "J. Guridi" obtenint premis d’honor en Composició, Piano i Música de Càmera. Al 1995 ingressa a la Royal Academy of Music de Londres on realitza els estudis de postgrau de composició amb Michael Finnissy obtenint el Diploma d’excel·lència RAM i un Màster amb distinció per la University of London.

Les seves obres han estat interpretades a la Biennale de Venècia 2004, la Musikverein de Viena; South Bank Centri, ICA i Wigmore Hall de Londres; en el ISCM World Music Days de Manchester (1998) i de Hong Kong (2007), el Muziekgebouw aan t’IJ d’Amsterdam; el Toru Takemitsu Festival a Tòquio, Festival de Noves Músiques de Sydney; el Symphony Space i New Paths in Music Festival 2007 de Nova York, i el Crown Hall de Chicago; el Festival ’Estafi of Music’ de Finlàndia; el Huddersfield Contemporary Music Festival; al Festival Internacional d’Alacant i l’Auditori Nacional de Música de Madrid; així com a d’altres ciutats com Berlín, Buenos Aires i Wellington.

Erkoreka ha obtingut diversos premis per les seves composicions entre les quals cal destacar: el Primer Premi de la SGAE 1996; el Premi del Govern Basc al 1999; el Josiah Parker Prize i altres premis a la Royal Academy of Music. Al 2001 va obtenir el Premi de Roma, així com el Premi de Composició de l’INAEM i del Col·legi d’Espanya a París. Ha estat triat per RNE per participar a la Tribuna Internacional de Compositors de la UNESCO, i per a la 1998 Gaudeamus Music Week. Recentment ha estat seleccionat finalista del Premi Reina Sofia.

Ha rebut encàrrecs del INAEM, SGAE, el Nieuw Ensemble d’Amsterdam, la Biennale für Neue Musik de Hannover, la Royal Academy of Music Symphony Orchestra, Orquestra Sinfònica de la Comunitat de Madrid, el Ministeri de Cultura, l’Orquestra Sinfònica d’Euskadi, l’Orquestra Sinfònica de Bilbao, la Quinzena Musical de Sant Sebastià, Festival ENSEMS de València i el Museu Guggenheim-Bilbao en ocasió del 10è aniversari. Va ser compositor en residència de la JONDE a la temporada 2001-2002.

Al 2001 va ser nomenat membre associat honorífic de la Royal Academy of Music (ARAM), on va impartir classes d’orquestració. Així mateix, ha ofert conferències en el Festival de Música del Segle XX de Bilbao i en les Trobades amb els Joves Compositors organitzats pel CDMC a Madrid, en els Instituts Cervantes de Londres, Chicago i Manchester, i en el Festival d’Estoril. Actualment viu a Londres i és professor de composició a MUSIKENE-Conservatori Superior de Música del País Basc.

Últimes notícies

Gabriel Erkoreka
Estrena del Concert per a piano i orquestra (“Piscis”) de Gabriel Erkoreka

Estrena del Concert per a piano i orquestra (“Piscis”) de Gabriel Erkoreka

L’Orquestra Simfònica de Bilbao (BOS), dirigida per Erik Nielsen, va oferir ahir l’estrena del Concert per a piano i orquestra (“Piscis”) de Gabriel Erkoreka.

Llegir més
El Quartet Diotima interpreta «Quadrupole» de Gabriel Erkoreka

El Quartet Diotima interpreta «Quadrupole» de Gabriel Erkoreka

El prestigiós quartet francés va oferir un concert ahir, dijous 13 d’octubre, en el que va interpretar el Quartet núm. 2 («Quadrupole») de Gabriel Erkoreka, publicat per Tritó Edicions.

Llegir més
Tritó publica Four Ballades del compositor basc Gabriel Erkoreka, guardonat amb el Premio Nacional de Música 2021

Tritó publica Four Ballades del compositor basc Gabriel Erkoreka, guardonat amb el Premio Nacional de Música 2021

Four Ballades és una sèrie de quatre obres per a piano, en una clara referència a les quatre balades de Chopin o les Vier Balladen op. 10 de Brahms, però no pretén donar-hi continuïtat pel que fa a la seva projecció emocional. Del títol se’n desprèn
Llegir més