Juli Garreta

Sant Feliu de Guíxols (Girona) ( 1875 ) - Sant Feliu de Guíxols (Girona) ( 1925 )
Juli Garreta
El mateix any de la mort de Pep Ventura, el 1875, naixia a Sant Feliu de Guíxols (Girona) Juli Garreta, que elevaria la música de cobla al grau màxim gràcies a les seves creacions simfòniques.
El seu primer professor de música va ser el seu propi pare, si bé va rebre lliçons d’un pianista, músic local, anomenat Ramon Novi.
Com a músic tocava el violí i el piano, però va sobresortir com a compositor de gran personalitat i inspiració continguda. Als 22 anys va compondre la seva primera sardana, «La pubilla», que es va estrenar el 1897.
En el decurs de la seva vida va escriure prop de vuitanta sardanes, unes vint composicions simfòniques i de cambra, i unes trenta cançons..
Malgrat que la seva música va merèixer els elogis de totes les autoritats sardanístiques, les seves sardanes no van arribar fàcilment al món sardanista: no agradaven als balladors i no van ser revaloritzades per aquests fins a més tard.
No obstant, Toldrà escriu: «La força creadora de Garreta culmina a les sardanes»  i un any abans de la seva mort el 1924, en una memorable audició de sardanes en els jardins de l’Ateneu Barcelonès, el propi Stravinsky va fer un elogi de «Juny», la sardana mestra de Juli Garreta.
Mor el 1925 a la localitat de Sant Feliu de Guíxols, Comarca del Baix Empordà, on va viure tota la seva vida i després de cinquanta anys justs d’haver nascut.



Últimes notícies

Juli Garreta
Podcast: Juli Garreta i el mar, el blau

Podcast: Juli Garreta i el mar, el blau

Parlem amb el musicòleg Joaquim Rabaseda sobre Juli Garreta i la seva obra Mediterrani

Llegir més
El poema

El poema "Les Illes Medes" de Juli Garreta inaugura el Festival de Torroella

El pianista Marco Mezquida i l'Orquestra Simfònica del Vallès seran els encarregats d'interpretar l'obra en un entorn idíl·lic

Llegir més
Tritó publica dues obres orquestrals de Juli Garreta

Tritó publica dues obres orquestrals de Juli Garreta

Després de la integral de les cançons per a veu i piano, Tritó publica dos nous volums de l’obra completa del compositor empordanès dins de la col·lecció «Mestres gironins». Tant en un cas com en l’altre, es tracta de primeres edicions.

Llegir més