Salvador Brotons

Barcelona ( 1959 )
Salvador Brotons
Nasqué a Barcelona en el si d’una família de músics. Estudià flauta amb el seu pare, i realitzà els estudis musicals al Conservatori de Música de Barcelona aconseguint els títols superiors de flauta, composició i direcció d’orquestra. Els seus professors foren entre altres, Antoni Ros-Marbà (direcció), Xavier Monsalvatge (composició) i Manuel Oltra (instrumentació). L’any 1985 aconseguí una beca "Fullbright" i es traslladà als Estats Units on assolí el doctorat en música a la "Florida State University".
Des de 1977 fins a 1985 va ser flauta solista de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i membre també de l’Orquestra Ciutat de Barcelona (1981-1985). Com a compositor ha escrit més de 80 obres majoritàriament orquestrals i de cambra, i ha guanyat quinze premis de composició, entre ells el "Premio Orquesta Nacional de España" (1977) per les seves Quatre Peces per a Cordes; el premi "Jove d’Or" (1980); el "Premi Ciutat de Barcelona" (l’any 1983 per la seva Primera Simfonia, i l’any 1986 per l’obra Absències per narrador i orquestra); "Southeastern Composers League Award" per la seva Sinfonietta da Camera (1986);"The Madison University Flute Choir Composition Award" (1987) per la seva Suite de Flautes i el "Premi Reina Sofia de Composició (1991) per la seva obra Virtus. També ha rebut nombrosos encàrrecs de composició entre els quals destaquen l’Òpera en dos actes Reverend Everyman (Florida State University, 1989), Sonata da Concerto per a trompeta i banda (University of Wyoming, 1992), Conmemorativa per a orquestra (Orquestra RTVE, 1995), Concert de flauta i orquestra (Conferenza dil Mediterraneo, Sicília-Itàlia, 1997), l’opereta en dos actes Abans del Silenci (Generalitat de Catalunya, 1998), Concert per a guitarra i orquestra (Fundació Cervantes de Varsòvia, 1999), Essentia Vitae (University of Arizona, 2000), el Septet Prada 1950 (Festival Pau Casals a Prada, França 2000), Oda a Verdaguer (Ajuntament de Vic 2001) i l’òpera per a nens El mercader dels somnis (UNICEF 2002).
Un bon nombre de les seves obres han estat editades i també enregistrades en diversos CDs tan a Europa com als EEUU amb segells com EMI, Auvidis, Albany Records, Claves, RNE, etc.
Ha estat assistent de l’orquestra simfònica de la "Florida State University" (1986-87), director titular de la "Oregon Sinfonietta" (1990-93) i de la "Mittleman Jewish Community Orchestra" (1989-91), i de l’orquestra de la "Portland State University" (1987-1997), universitat on també va ensenyar contrapunt, direcció d’orquestra, literatura, i història de la música.
Des de l’any 1991 als EEUU és el director titular de la Vancouver Symphony Orchestra (Estat de Washington) al front de la qual ha estat distingit amb el premi "Arts Council" atorgat pel Clark County i la ciutat de Vancouver. En el nostre país ha estat el director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès (1998-2002) i de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears (1998-2001). Actualment és també professor de direcció d’orquestra i composició a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Ha dirigit com a director convidat diverses orquestres arreu del món entre elles cal destacar la Radio Praga, National Symphony Orchestra de South Africa, Raanana Symphonette d’Israel, Virtuosi de Moscou, Blue Lake Festival Orquestra, Columbia Symphony, York Symphony Orchestra, Tallahassee Symphony, I Pomeriggi Musicali de Milà, Orquestra de RTVE, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Simon Bolivar de Veneçuela, Filarmònica de Montevideo a Uruguay i les orquestres més prestigioses de l’Estat Espanyol.
Actualment compagina una intensa agenda com a director d’orquestra amb la composició d’un bon nombre d’encàrrecs d’obres de tot gènere.

Ultims concerts

Salvador Brotons