Pere Rabassa

Barcelona ( 1683 ) - Sevilla ( 1767 )
Pere Rabassa
Pere Rabassa és un dels compositors més destacats del Barroc espanyol. Nen de cor a la catedral de Barcelona, es forma amb una de les figures més emblemàtiques del segle XVIII, el teòric i compositor Francesc Valls. Fou nomenat mestre de capella a la catedral de Vic el 1713, i passa a exercir a la catedral de València el 1714. El 1724 es trasllada a la catedral de Sevilla, on roman fins la seva mort el 1767.
Rabassa desenvolupà una gran capacitat compositiva: a més de les obres vocals (unes 300 catalogades) destaca el seu tractat Guía para los principiantes (ca. 1725-30), que representa una de les fonts més importants per a conèixer les regles compositives de la música del seu temps. A més, la seva obra va gaudir d’una àmplia difusió, com demostren les còpies localitzades a diferents llocs de la Península Ibèrica i d’Hispanoamèrica.
Un dels trets més citats de l’estil d’aquest compositor és l’obertura cap als models italians, en especial els derivats del llenguatge operístic: el recitatiu i l’aria da capo. A més, la seva obra mostra una interessant connexió amb els recursos compositius de la tradició hispànica, conjugats amb un estil modern en major o menor proporció segons el tipus de repertori.

Últimes notícies

Pere Rabassa
Recull de música religiosa de Pere Rabassa

Recull de música religiosa de Pere Rabassa

El compositor barceloní Pere Rabassa (1683-1767) va estar uns anys –del 1714 al 1724- treballant com a mestre de capella a la Catedral de València, abans d'establir-se definitivament a la ciutat de Sevilla. De l'època valenciana és la música ...
Llegir més