Juan de (Antxieta, Johannis) Anchieta

Azpeitia, Urrestilla (Guipúzcoa) ( 1462 ) - Azpeitia ( 1523 )
Juan de (Antxieta, Johannis) Anchieta
Compositor polifonista basc. Al 1489 és a la Cort de la reina Isabel la Catòlica com a capellà i cantor, fins que aquesta morí i després estigué al servei de la seva filla fins 1523 la qual cosa li possibilità viatjar a Flandes al 1505. Tornant de Flandes la capella musical flamenca de Felip el Formós estigué dos anys al servei de Joana (filla d’Isabel) tot i la mort d’aquest, i la cort pogué gaudir de gran músics i cantors. A més, al llarg d’aquest període també fou el mestre de música dels fills de la reina, i del futur Carles V i les seves germanes. Al 1512, sense deixar el seu càrrec, entra a formar part de la capella de Ferran el Catòlic, fins la mort d’aquest. Moment en què emprengué la formació musical d’ Ignasi de Loyola (que era parent seu).

Era un músic molt reconegut a l’època i destaca la seva presència en el Cancionero de Segovia (cançoner de música franco-flamenca pertanyent a la cort d’Isabel la Catòlica) entre el que hi podem trobar obres de Josquin des Prez, Agrícola, Busnois i Brumel; i en el tractat De musica libri septem de Samuel Rubio.

Sobre la seva estètica musical, es creu que era deixeble de mestres espanyols tot i que té una petita influència de la música franco-flamenca (provablement posterior). La seva obra és elegant, traspua senzillesa tot i la tècnica considerable. Ús d’un llenguatge contrapuntístic amb textura que tendeix a l’harmònic, ornamentacions, cadències borgonyones, i silencis i calderons que li donen expressivitat.

Obres

Juan de (Antxieta, Johannis) Anchieta

Un sol instrument

Obra
Missa de Nostra Donna/Salve ReginaCor