Agustín Barrios

San Juan Bautista ( 1885 ) - San Salvador ( 1944 )
Guitarrista i compositor paraguayà amb un important paper com a creador de música per a guitarra. Començà a tocar la guitarra en el sí d’una orquestra de caire familiar. Es traslladà a la capital per estudiar al Instituto Paraguayano. Rebé una beca del Colegio Nacional de Asunción on hi estudià matemàtiques, periodisme, dibuix i literatura. Al 1910 començà una gira artística fins que al 1912 s’establí a Montevideo durant quatre anys, i al 1916 va anar a Brasil tot i que feu nombroses gires durant quinze anys. Patia fases de depressió que el feien aturar les gires i centrar-se d’una manera intensa en la composició i l’estudi.

Els seus trets indígenes i el desig d’explotar-lo mediàticament li feren agafar el nom de Nitsuga (inversió del seu nom) Mangoré, i fer espectacles tocant la guitarra vestit primer amb frac i després d’indígena. Cap a 1935 decideix no tronar a usar aquest nom.
Al 1939 va ser nomenat professor de guitarra del Conservatori de Música de San Salvador, càrrec que el dugué a ser homenatjat i considerat “geni nacional”.

La seva obra té tres estils ben diferenciats: el clàssic, el romàntic i el nacionalista. No és pas un procés evolutiu sinó diacrònic, com a tendències que ha seguit. A més té també una intenció folkòrica i popular. Entre les seves gran obres podem trobar-hi: Estudio de concierto, Capricho español, gavotes, valsos, estudis...