Joaquín Rodrigo

Sagunt ( 1901 ) - Madrid ( 1999 )
Joaquín Rodrigo neix a Sagunt el 22 de novembre de 1901, dia de Santa Cecília, patrona de la Música. Als tres anys d’edat, perd la vista com a conseqüència d’una epidèmia de diftèria.
Als vuit anys inicia, a València, els estudis musicals de solfeig, violí i piano. Després, harmonia i composició amb els mestres Francisco Antich, Enrique Gomá i Eduardo Chavarri. Les seves primeres composicions daten de 1923.
El 1927, es trasllada a París i ingressa a l’École Normale per a estudiar composició amb Paul Dukas, que demostra una especial predilecció cap al seu deixeble. Aviat es dóna a conèixer com a pianista i compositor en els ambients musicals parisencs i fa amistat amb Maurice Ravel, Darius Milhaud, Arthur Honegger, Igor Stravinski i Manuel de Falla.
El 1933 es casa amb la pianista turca Victoria Kamhi, que serà des d’aleshores la seva companya inseparable i la seva més estreta col·laboradora.
El 1940 té lloc a Barcelona l’estrena mundial del Concierto de Aranjuez per a guitarra i orquestra, obra que le dóna fama universal i clar exemplo de la seva personalitat. Rodrigo es manté fidel a una estètica que ell mateix anomenava "neocasticisme", amb la pràctica de la tradició tonal, el gust per les formes clàssiques i la incorporació d’elements cultes com a forma d’unió entre la tradició espanyola i el present, amb un estil immediatament reconeixible. Coneix les més modernes estètiques europees, però afirma la seva pròpia personalitat.


La música de Joaquín Rodrigo representa un homenatge a les diferents cultures d’Espanya, i utilitza com a font d’inspiració des de l’època romana fins als textos dels poetes contemporanis. Ha enriquit tots els gèneres, però segurament és el compositor del segle XX a qui més deu l’estètica del concert. Ha conreat especialmente la cançó, amb obres mestres com Cántico de la esposa o Cuatro madrigales amatorios. Les obres per a piano sol són suficients per a situar-lo en primera línia, però a més, la seva creació instrumental abarca importants composicions per a violí, cello i flauta. Cal destacar l’aportació de Joaquín Rodrigo al repertori per a guitarra, que ha estat definitiva per a la seva dignificació i internacionalització com a instrument de concert.


Des de l’any 1940 les distincions, honors, homenatges i Festivals s’han anat succeint sense interrupció. Membre numerari de la Reial Academia de Bellas Artes de San Fernando (1950) i d’altres acadèmies, així com Doctor Honoris Causa per diverses universitats, rebé, entre d’altres guardons, la Gran Cruz de la Orden de Alfonso X el Sabio (1953), la Legió d’Honor concedida pel Govern francès (1963), la Gran Cruz del Mérito Civil (1966), el Premio de la Fundación Guerrero (1990), i el Premio Príncipe de Asturias de las Artes (1996).
El 1991 el Rei Joan Carles I li otorga el títol nobiliari de Marqués de los Jardines de Aranjuez "per la seva extraordinària contribució a la música espanyola, a la qual ha aportat nous impulsos per a una projecció universal".


Joaquín Rodrigo morí a Madrid el 6 de juliol de 1999.

Últimes notícies

Joaquín Rodrigo
Toldrà per la Jove Orquestra de les Comarques Gironines

Toldrà per la Jove Orquestra de les Comarques Gironines

Dels dies 15 al 20 del proppassat mes de juny es va celebrar la trobada de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines, organitzada per l’Orquesta de Cadaqués. Fruit del treball intens d’aquests dies, la JOCG va oferir el 21 de juny un concert ...
Llegir més