Joan Baptista Cabanilles

Algemesí - València ( 1644 ) - València ( 1712 )
Joan Baptista Cabanilles
Compositor i organista. Es formà a l’escola del seu poble natal amb Onofre Guinovart (organista de la parròquia). Al 1655 fou el segon organista de la catedral de València, rebé la clerical tonsura i les ordres menors, i al 1668 accedí al presbiterat. Amb la mort del "ciego de Valencia" ocupa la plaça d’organista (1666), i després la de l’educació dels infants (1675) sense deixar d’exercir de mestre de capella. Cap al 1703 Jorge Rodríguez fou nomenat segon organista per poder tocar a dos orgues i per substituir-lo en cas d’absència.
La seva obra d’orgue és la culminació de la tradició organística ibèrica dels s.XVI i XVII, sobre tot amb els seus tientos que tenen una forma estereotipada. A més es creu que coneixia bé l’obra dels músics europeus del seu temps, tot i que la seva obra és típicament espanyola.
No falten obres vocals en la seva producció però el gran gruix és organística. Té uns 200 tientos de les més diverses formes i caràcters, però també té paseos, pasacalles, gallardes, tocates, batalles, follies... I pel que fa obra vocal és més avançada harmònicament que la organística i és principalment religiosa.