Julián Gavino Arcas

María (Almería) ( 1832 ) - Antequera - Málaga ( 1882 )
Julián Gavino Arcas
Guitarrista i compositor que formava part d’una família de guitarristes i compositors espanyols. Fou el més conegut dels virtuosos de la guitarra de les generacions intermèdies entre Sor, Aguado i Giuliani per un costat i Tárrega per un altre. La seva relació amb Antonio Torres va ser de vital importància en el desenvolupament organològic de la guitarra.

La seva formació inicial fou a càrrec del seu pare, més endavant amb José Asencio, Huerta (qui li encaminà la seva carrera com a concertista) i Dionisio Aguado. Cap al 1850 feu una ronda de concerts des de Granada a Madrid que el duen a conèixer a Antonio Torres, el qual construeix guitarres segons els consells d’Arcas. També feu una gira per Barcelona on hi havia el seu germà, i li possibilità a relacionar-se amb el cercle guitarrístic barcelonès i també amb José Brocá, que tenien major influència de Sor, pel qual demostrà molt d’interès. A partir d’aquest moment començà una activitat concertística més continuada i exitosa arreu, cosa que li atorgà grans reconeixements.

Entre la seva producció hi ha obres de caràcter molt diferent. Hi ha obres basades en temes aliens com adaptacions de música orquestral o pianística i fantasies, normalment sobre temes d’òperes. Altres amb aires característics espanyols no andalusos, com la Jota aragonesa i la Muñeira. I un últim tipus de peces andaluses, que és l’obra que transmet més originalitat, i entre les que podem trobar Soleá, Murcianas o El paño entre d’altres. Però té a més altres obres de saló, preludis o Dos danzas españolas.