Antonio José Martínez Palacios

Burgos ( 1902 ) - Estépar - Burgos ( 1936 )
Antonio José Martínez Palacios
Antonio José Martínez Palacios neix a Burgos el 12 de desembre de 1902. Des de petit va mostrar inclinació per la música. El 1909 inicia els seus estudis a les Escuelas de San Lorenzo amb els mestres Julián García Blanco i José María Beobide.
Amb 13 anys compon Cazadores de Chiclana i el 1920, becat per la Diputación Provincial de Burgos, es trasllada a Madrid per a ampliar estudis. Allà coincidiria amb Jacinto Guerrero i altres personalitats del món musical. Compon el 1921 la Sonata castellana, obra per a piano que seria la base per a la Sinfonía castellana (1923). El mateix any els Poemas de juventud li valen un primer premi en un concurs.
El 1924 comença la composició de Danza de bufones y les Danzas burgalesas. De 1925 a 1929 imparteix classes al col·legi San Estanislao de Màlaga. El 1927, amb Sonata gallega, guanya un altre premi i segueix publicant obres. Becat per l’Ajuntament de Burgos, cursa estudis a París durant dos estius (1925 i 1926). Inicia la composició de l’òpera El mozo de mulas, amb un argument basat en capítols del Quixot. El 1929, de tornada a Burgos, es fa càrrec del Orfeón Burgalés i de l’Escuela Municipal de Música d’aquesta ciutat.
Juntament amb Justo del Río, comença una sèrie de viatges, qualificats per ells mateixos de "científics", a la recerca de temes folklòrics i populars. D’aquesta etapa és el conegut Himno a Castilla, que encara avui s’interpreta. Fruit de la seva feina d’investigació és la Colección de cantos populares burgaleses que apareix el 1932, guardonada amb el Premio Nacional de Música.
Completa l’activitat musical amb conferències, articles i direcció de concert. L’abril de 1936 fou convidat al Congrés de la Societat Internacional de Musicologia a Barcelona. Allà presenta una brillant ponència sobre la cançó popular burgalesa. Antonio José comptava ja amb un gran prestigi internacional.
Arrel de la sublevació militar del 18 de juliol de 1936, Antonio José fou empresonat pels rebels i afusellat el dia 11 d’octubre prop d’Estépar, a uns 20 quilòmetres de Burgos.

Ultims concerts

Antonio José Martínez Palacios