Frederic Mompou

Barcelona ( 1893 ) - Barcelona ( 1987 )
Estudià piano al Conservatori del Liceu de Barcelona. Més tard, a París, va perfeccionar aquest instrument amb Ferdinand Motte-Lacroix i estudià harmonia amb Marcel Samuel Rousseau. La crítica d’Emile Vuillermoz que va aparèixer a Le temps el va consagrar internacionalment. Restà vint anys a París, on escrigué Dialogues, Souvenirs de l’Exposition, Charmes, Preludios I-VI, 3 variaciones, Cançons i Danses números 3 y 4, Trois Comptines, 4 Melodies y Le nuage.
Va ser nombrat Doctor Honiris Causa per la Universitat de Barcelona (1979). Fou escollit membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, i acadèmic d’honor de la de San Fernando. Fou també nombrat Officier d’Académie pel govern francès (1952) i Chevalier des Arts et des Lettres (1971). Va obtenir la medalla d’or de la Generalitat de Catalunya (1980) i la Medalla d’Or al mèrit de les Belles Arts.
Va sentir una gran atracció per Debussy i la nova escola francesa, i va estar clarament influenciat per Satie. La seva ambició, aconseguir la màxima expressivitat amb els mínims mitjans, implicà l’adopció de temes tradicionals i, virtualment, la seva renuncia a les modulacions i desenvolupaments. Però tota la seva música neix de l’estudi profund de la sonoritat pianística, ja que l’obra de Mompou sorgeix després d’una recerca en el teclat de recursos de sonoritat que poden ser analitzats harmònicament i tímbrica però que obeeixen a un primer impuls de pura sensibilitat sonora. Les obres pianístiques constitueixen el nucli més important de la seva producció, essent el corpus pianístic més important produït a Espanya al s. XX, i un dels més significatius de la música europea del seu temps.

Últimes notícies

Frederic Mompou
Els nostres compositors a la biblioteca de Catalunya

Els nostres compositors a la biblioteca de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya commemora les efemèrides musicals d'alguns dels compositors més emblemàtics del panorama musical català amb una exposició que es podrà visitar fins el 20 d'octubre a l'espai Zero de la Biblioteca de Catalunya.
Llegir més
Música d’orgue a Catalunya IV

Música d’orgue a Catalunya IV

Dins de la col·lecció de CDs sobre música catalana d’orgue acaba de sortir el darrer disc, aquest cop dedicat a la música contemporània, on hi són representats alguns dels principals compositors de la darrera meitat de segle xx a Catalunya.
Llegir més
Musikmesse de Frankfurt 2011

Musikmesse de Frankfurt 2011

Com ja és  habitual en els darrers anys, Tritó  Edicions participarà a la Musikmesse de Frankfurt d'aquesta edició que tindrà lloc del 6 al 9 d'abril. Ja està publicada tota la informació de Tritó a la web de la Fira. Tritó disposarà d'un stand en ...
Llegir més