Notícies

Tota l'actualitat dels nostres compositors

Múltiples homenatges a un compositor únic: Xavier Montsalvatge

A l'inaugurar el nostre blog, vam dedicar un article al compositor gironí Xavier Montsalvatge com a manera de retre homenatge a qui fou un gran estímul per la nostra editorial. Indubtablement Montsalvatge ha deixat un llegat d’un indiscutible valor que actualment forma part del patrimoni cultural del país. La seva projecció internacional augmenta progressivament gràcies a la tasca de la seva família i de les entitats que procuren difondre la seva obra.

De l'extens catàleg del compositor poden trobar-se més de 75 partitures editades per TRITÓ i 9 discos del nostre segell en els quals s'inclouen algunes de les seves obres. Altres editorials com Peermusic, Boileau o Unió Musical Espanyola (avui absorbida per Musicsales d'Anglaterra) i segells com Columna Música, La mà de Guido o Anacrusi, contribueixen aportant nous títols.

El millor regal que pot tenir un compositor és que el seu nom segueixi en els programes a través de les generacions que l’han succeït.

L’ 11 de març es celebra el centenari del naixement de Xavier Montsalvatge. Per aquesta raó durant aquesta setmana es concentren un important nombre d'activitats entre les quals s'inclouen concerts, exposicions i articles de premsa.

Avui mateix, el suplement de cultura de La Vanguardia dedica unes pàgines on s’hi descriu la seva vessant de compositor i crític musical, signades per Benet Casablancas i Jorge de Persia respectivament.

Fa pocs dies anunciàvem l'estrena del documental Mig violí, una butaca i un piano que s'estrenarà demà a la Filmoteca. Sobre la mateixa idea, l'exposició inaugurada ahir al Palau Robert de Barcelona Xavier Montsalvatge, compositor, s'organitza en tres seccions:

1. El violí: aprenentatge i influències artístiques

2. La butaca: la tasca de Montsalvatge com a crític

3. El piano: el seu recorregut com a compositor.

La mostra podrà visitar-se a la sala 2 fins al 10 de juny.

Com no podia ser menys, l'Orquestra de Cadaqués s'uneix als homenatges realitzant durant aquesta setmana una sèrie de concerts a diverses ciutats espanyoles.

Aquesta mateixa tarda la cita és a la Sala de Cambra de l'Auditori Nacional de Madrid. El programa inclourà obres de Robert Gerhard i Josep Soler i les Cinco invocaciones al crucificado de Xavier Montsalvatge. El mateix repertori es presentarà demà dijous 8 de març a l'Auditori de Saragossa.

Finalment, diumenge vinent 11 de març a l'Auditori de Girona, l'Orquestra de Cadaqués al costat de la soprano Ainhoa Arteta i el compositor i pianista Albert Guinovart, dedicaran un concert íntegrament a Xavier Montsalvatge. En programa, Petita suite burlesca, Tres divertiments, Cinco canciones negras, Tres postals il·luminades, Madrigal sobre un tema popular català.

El millor regal que pot tenir un compositor és que el seu nom segueixi en els programes a través de les generacions que l’han succeït. El propòsit dels homenatges és justament reactivar l'interès dels qui ja coneixen la seva obra, i despertar-lo en qui encara no va tenir ocasió d'acostar-se a ell. Esperem veure realitzat el nostre somni.

Compartir: