Notícies

Tota l'actualitat dels nostres compositors

Oriol Pérez Treviño al capdavant de l'Auditori, per Javier Pérez Senz

AL final s'ha imposat el sentit comú i Oriol Pérez Treviño (Manresa, 1972), director del Festival de Torroella de Montgrí i coordinador executiu del Centre Robert Gerhard, serà el nou director general de l’Auditori de Barcelona, segons l'acord arribat la setmana passada entre el Departament de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona. La seva elecció posa fi a mesos d'especulació, després del fracàs de la convocatòria per a substituir a Joan Oller, que va ocupar el càrrec entre 2001 i el passat mes de febrer, quan va ser nomenat director general del Palau de la Música. De fet, Oriol Pérez va ser un dels candidats finalistes que la comissió assessora, formada per dos representants del Departament de Cultura i dos representants de l'Ajuntament de Barcelona, havia seleccionat prèviament d'entre els 29 candidats presentats a la convocatòria que, contra tot pronòstic, va ser declarada deserta per un jurat internacional. De debò no havia ni un sol candidat per a substituir a Oller entre 29 candidats? Costava creure'l, i el primer que va posar en dubte l'eficàcia del procés del secció va ser el conseller de Cultura Ferran Mascarell. I ha estat precisament Mascarell qui al final ha imposat el sentit comú fent el treball que uns altres no van saber – o no van voler- fer en el seu moment: escollir al millor dels candidats finalistes, en lloc de descartar-los a tots. La presentació pública del nou director general es farà al setembre, coincidint amb l'explicació del contracte-programa que ha de fixar els objectius de l’Auditori, els òrgans rectors dels quals, segons el procediment oficial, haurien de ratificar properament  al nou responsable del centre.
Al final Mascarell ha imposat el sentit comú fent el treball que uns altres no van saber – o no van voler- fer en el seu moment: escollir al millor dels candidats finalistes, en lloc de descartar-los a tots.
L'elecció d'Oriol Pérez Treviño és una feliç notícia, perquè la seva passió per la música no coneix límits. Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctorant en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona, es va formar musicalment en el Conservatori Professional de Música de la seva ciutat natal, Manresa: la seva formació musical se centra en les disciplines de flauta de bec i fagot i milita amb orgull en les files del moviment historicista. Fruit d'aquesta convicció en el valor de la interpretació de la música antiga i barroca amb instruments originals i criteris d'època, impulsa des del Festival de Torroella les activitats de la Acadèmia 1750, formació que el divendres 5 d'agost protagonitza el concert sota la direcció de Stefano Demicheli, amb un deliciós programa barroc amb la mezzo-soprano Gema Cua-Alabert i el oboista Pepo Domènec com a solistes. Una altra de les seves passions és la recuperació i difusió del patrimoni musical català tant en concerts com en diversos projectes editorials i discogràfics, tant en el si del Festival de Torroella com al capdavant del Centre Robert Gerhard. Pérez Treviño és també membre de la Comissió Artística de la Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya(OBC) i del Patronat de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), i va ser coordinador general i artístic de la Xarxa de Músiques de Catalunya (2000-2009), impulsant la celebració de més de 1.200 concerts a Catalunya per a promocionar als joves intèrprets catalans. Assumeix ara el repte més ambiciós de la seva carrera, i ho fa en un moment delicat, tant per la crisis econòmica com per la falta de definició d'algunes línies d'actuació del Auditori que no han arribat als nivells de qualitat i projecció desitjables en el marc d'una programació que, avui més que mai, ha d'obrir-se a totes les músiques per a atreure al més ampli ventall de públics possible: dinamitzar l'activitat musical de la ciutat, sumar esforços, generar complicitats, situar la música en primer pla, com a font de plaer, de coneixement i d'enriquiment social. Els reptes són múltiples, però la tasca es presenta fascinant per a un gestor que, entre altres virtuts, sap programar amb pressupostos ajustats a un alt nivell de qualitat, amb solistes i grups de referència internacional.
Compartir: