Notícies

Tota l'actualitat dels nostres compositors

"El Caserío", de Jesús Guridi, en commemoració del 50 aniversari de la seva mort

Durant el 2011 i com a commemoració del 50è aniversari de la mort de Jesús Guridi, comencen els homenatges amb les representacions al Teatro Arriaga de Bilbao de la sarsuela "El Caserío", en les que la batuta de Miquel Ortega dirigirà al Coro Rossini i a la Orquesta Bilbao Philarmonia els dies 21, 23, 25, 28 i 29 de gener. Pots consultar l'agenda completa de concerts.

L'organista i compositor Jesús Guridi Vidaola nasqué a Vitoria al 1886 en una família de músics. S'inicia en l'orgue a la seva ciutat natal i als 18 anys ingressa a la Schola Cantorum de París, estudiant orgue amb Decaux, composició amb Sérieyx i contrapunt i fuga amb Vincent D’Indy. Posteriorment es trasllada a Lieja (Bèlgica) i a Colònia (Alemanya). Va ser  catedràtic del Conservatori de Bilbao i al 1944 del Conservatori de Madrid, del que en seria director anys després.

El seu treball, molt inspirat en el floklore basc, comprèn des de la música de cambra (quartets per a corda), obres vocals i orquestrals, peces per a orgue, música religiosa, fins als gèneres de l'òpera i la sarsuela. Entre les obres més importants cal destacar Así cantan los niños (1909), Mirentxu (1910), Amaya (1920), La meiga (1929), Seis canciones castellanas (1939), Diez melodías vascas (1940), Sinfonía pirenaica (1945) i el Caserío (1926), sarsuela que té lloc en un ambient basci que obtingué un gran èxit.

Consulta el catàleg disponible Jesús Guridi a Tritó >

Compartir: