Notícies

Tota l'actualitat dels nostres compositors

Presentació de la Societat Sor de Barcelona

Aquest proper dijous, 21 d’octubre, farà la seva presentació pública la Societat Sor de Barcelona (SSB), associació per a la recerca i difusió musicals. L’acte es farà al Museu de la Música de Barcelona, a L’Auditori, gràcies al conveni de col•laboració que té el museu amb la Societat Catalana de Musicologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i amb qui també ha establert un conveni aquesta nova associació, dedicada a la recerca i reivindicació de la figura del famós compositor i guitarrista Ferran Sor (Barcelona 1778 - París 1839). Cal recordar que, a banda de la seva aportació pionera, genial i definitiva a la música de concert per a guitarra:
  • El Teatre Bolxòi (Bolshoi) de Moscou es va inaugurar amb un ballet de Sor.
  • Quan tenia 19 anys va estrenar una òpera al Teatre de la Santa Creu de Barcelona.
  • Va compondre simfonies, concerts i quartets.
  • Va compondre obres per als mariscals napoleònics de la Guerra del Francès (Guerra de la Independencia) i també cançons patriòtiques per als resistents a la invasió.
  • Va ser ennoblit pel Papa de Roma però Ferran VII no el va deixar tornar a Espanya pel seu passat afrancesat.
  • En definitiva, en el camp discogràfic i de concert és el músic català més internacional, al costat de Granados i Albéniz.
Un grup de músics, historiadors i musicòlegs amb un interès comú per la guitarra i per la seva figura han constituït la SSB per tal de suplir així una llarga mancança, com era la inexistència d'una entitat dedicada a aquest personatge en la ciutat on va néixer i on va desenvolupar la primera part de la seva carrera. Els membres de la SSB creuen en la música de Sor i pensen que, a més del mèrit d'haver estat l'autor de música per a guitarra més important de la seva època, també ha estat un dels principals compositors catalans i espanyols del Classicisme i del primer Romanticisme, tant en el camp vocal com en el simfònic. Per altra banda, la SSB també vol abarcar la recerca i difusió de la música i músics de la seva època i del seu entorn, com ara els seus coetanis (Dionisio Aguado, François de Fossa, etc.), precursors (Federico Moretti, Fernando Ferandiere...) i continuadors (Josep Brocà, Josep Viñas, Julián Arcas, etc.) La SSB es proposa organitzar actes públics (concerts, recitals, conferències, taules rodones...), però també dur a terme publicacions (partitures, cds, pàgina web...) tot centrant-se en les obres inèdites o desconegudes d’aquest autor, com també una catalogació definitiva de tota la seva música i la bibliografia relacionada. Adreça: Dijous, 21 d’octubre del 2010,  a les 19:00, al  Museu de la Música de Barcelona L’Auditori. Carrer de Lepant, 150. Barcelona
Compartir: