Antonio Romero

Antonio Romero
Neix el 1815 a Madrid i mor allà el 1886. Clarinetista, editor musical i constructor d’instruments, comença a estudiar el clarinet amb 11 anys i el 1829 ja forma part d’una banda i d’una orquestra teatral a Valladolid. Durant la dècada de 1840 continuà la seva carrera d’instrumentista d’orquestra i director de banda. Entre el 1849 i el 1876 ensenya clarinet i oboè al Conservatori de Madrid. El 1854 obre una botiga d’instruments i música impresa, i el 1856 funda la seva pròpia editorial, a la qual incorpora la construcció d’instruments el 1870 i una sala de concerts el 1884.
Com a compositor, se sap que va escriure la Fantasía para clarinete sobre motivos de Lucrecia Borgia, per a clarinet i piano (1839), el Primer solo original per a clarinet o oboè i piano (1856), alguns duets de clarinets i una peça per a piano.
Romero va ser una figura molt influent en la vida musical madrilenya del seu temps. Com a editor, va donar a conèixer obres de compositors espanyols i va desenvolupar el repertori de les bandes militars. Publicà una sèrie de mètodes per a tots els instruments de conservatori i de banda, alguns escrits per ell mateix (clarinet, fagot i corn anglès). Fou admès a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, en reconeixement a la seva contribució a la vida musical espanyola.

Obres

Antonio Romero