Antonio de Cabezón

Castrillo de Matajudíos (Burgos) ( 1510 ) - Madrid ( 1566 )
Antonio de Cabezón
Compositor i organista. No es coneix la seva joventut ni educació musical. Fou cec. Al 1526 començà a servir a la cort de Isabel de Portugal com a organista, i provablement abans serví a un bisbe de Palència. A partir de 1538 s’encarregà de la música de cambra de Carles V i fou organista de la reina Isabel. Amb la mort de la reina passa a treballar curtes temporades per les infantes i el príncep, tot i que seguia a l’emperador pels viatges per Espanya. Cap al 1548 passà a acompanyar al príncep arreu d’Europa fins que tingué permís per tornar a casa (1552). Comença un segon viatge per Anglaterra i els Països Baixos (1554). Després al ser Felip II rei (1556) treballa principalment per a Felip . Al poc temps Cabezón vinculà la seva família amb les corts reals.

Les fonts de la música d’Antonio són tres: el Libro de cifra nuevade Venegas de Henestrosa, les Obras de música compilades per H.Cabezón i el Manuscrit 242 de la Biblioteca de Coimbra.

La seva obra consta de 26 tientos, 2 fugues, 9 sèries de diferencies de les Obres i la Pavana con su glosa, obres petites, 42 glosses, petites obres miscel•lànies i 17 obres incertes dels manuscrits 48 i 242 de la Biblioteca de Coimbra.

Tingué influència principalment dels flamencs, sobre tot Josquin, i dels diferents europeus que havia escoltat en els seus viatges.