Notícies

Tota l'actualitat dels nostres compositors

Ricard Viñes a la Universitat de Lleida

El proper dimecres 25 d’abril de 2012, la XIX Temporada Musical de la Universitat de Lleida dedicarà un concert-homenatge a la vessant creativa del pianista Ricard Viñes.

Ricard Viñes, un dels gran pianistes del segle XX, fou celebrat, i és encara admirat, com un dels intèrprets fonamentals en la configuració del llenguatge pianístic de la modernitat. De fet tota la seva vida artística va estar consagrada a les estrenes de partitures dels joves compositors de la seva època, a la inspiració dels quals va servir de manera molt compromesa. Això ha motivat que les seves virtuts com a compositor hagin quedat sempre en un segon pla.

Fruit d’aquestes virtuts fins ara només es coneixien quatre peces, escrites en homenatge a alguns dels compositors i poetes que més va admirar: Maurice Ravel, Gabriel Fauré, Erik Satie i Leon-Paul Fargue. Totes quatre peces van ser agrupades en un àlbum publicat a Barcelona per l’Institut Français el 1945, un parell d’anys després de la seva mort, sota el títol Quatre hommages.

Per al concert-homenatge que aquest dimecres el pianista Miquel Villalba oferirà a la Universitat de Lleida, s’ha procedit a revisar totes les partitures autògrafes dels Quatre hommages que Viñes va deixar generosament en mans de diversos amics i familiars i que s’han conservat en diverses biblioteques i col·leccions particulars europees i americanes. Aquesta tasca de recerca ha estat a càrrec del Laboratori de Musicologia de la Universitat de Lleida.

La comparació de les diverses variants en les còpies que Viñes va anar fent al llarg del temps ha permès arribar a definir una edició completament renovada d’aquestes peces, molt més fidel a les intencions primeres del compositor del que permet mostrar l’edició pòstuma coneguda fins ara i de la qual se n’han fet diversos enregistraments discogràfics. A més, durant aquesta recerca s’han descobert noves composicions de Ricard Viñes, fins ara completament inèdites, algunes de les quals s’oferiran amb caràcter d’estrena en aquest concert.

En concret es podran escoltar tres peces de joventut, escrites per un Viñes adolescent just arribat a París. En el concert també s’oferirà l’estrena absoluta d’una altra composició de maduresa de Viñes, titulada De Cythère au Carmel, que és una de les millors mostres de la seva escriptura pianística, ja plenament moderna i d’una gosadia formal i harmònica sorprenent.

Aquest treball d’investigació ha desembocat en la necessitat d’una nova edició de tota l’obra pianística de Ricard Viñes, a càrrec de Màrius Bernadó, i que molt properament serà publicada per Tritó Edicions.

Compartir: