Hèctor Parra

Barcelona ( 1976 )

Nascut a Barcelona el 1976 i resident a Paris des del 2002, va fer els estudis musicals al Conservatori Superior de Música de Barcelona (composició amb Carles Guinovart i David Padrós, piano amb Maria Jesús Crespo), a Ginebra amb Michael Jarrell i a l’IRCAM amb Jonathan Harvey, Brian Ferneyhough, Philippe Leroux i Philippe Manoury, entre d’altres. Del 2013 al 2017 ha estat el professor de Composició del curs internacional de composició de l’IRCAM-Centre Pompidou. Compositor resident al Conservatori Superior de Música de Lyon durant el curs 2004-2005, el 2005 obté el Màster en Estètica i Tecnologia de les Arts per la Universitat de París VIII sota la direcció d’Horacio Vaggione amb les màximes qualificacions.

Premi Nacional de Cultura 2017 de la Generalitat de Catalunya, el 2011 rep el prestigiós Premi de Composició de la Fundació Ernst von Siemens (Alemanya). Li han estat atorgats també el Donald Aird Memorial International Composition Prize 2007 de San Francisco (USA), el Premi Tendències 2009 del diari El Mundo (Espanya), el Premi Impuls Graz 2008 (Àustria), el premi Tremplin 2005 l'Ensemble Intercontemporain (França ) i el Premi de Composició Musical de l'INAEM/Colegio de Espanya de París 2002 (França/Espanya).

Ha rebut més de setanta encàrrecs procedents de molts diversos països i institucions, entre d’altres de l'Estat Francès, de la Ciutat de Munic per a la seva Biennal d'Òpera, del Musée du Louvre, de l'Òpera de Flandes, de l'Òpera de Nuremberg, del Teatre Real de Madrid, de la Setmana de Música Religiosa de Cuenca, de l'IRCAM-Centre Pompidou, de l'Acadèmia de les Arts de Berlín, de la West Deutsch Rundfunk i de la SWR, de la Filharmònica de Colònia, de la Ruhrtriennale, de la Biennal de Lyon, del Klangforum Wien, l'Ensemble Intercontemporain, del Ministeri de Cultura d’Espanya, del CNDM, de l'ONE, l'Auditori de Barcelona, ​​del Festival Musica de Strasbourg, de la Société H. Selmer, etc.

Compositor amb una especial dedicació al gènere dramàtic, ha estrenat amb gran èxit de públic i de crítica sis òperes i projectes escènics, entre ells Les Bienveillantes (2019), sobre la novel·la epònima de Jonathan Littell, amb llibret de Händl Klaus i posada en escena de Calixto Bieito: “L'òpera més important del Segle XXI” (La Vanguardia), “Una partitura grandiosa i estimulant” (BRF Nachrichten), “Una música molt expressiva, magistralment orquestrada” (Neue Zurcher Zeitung), “Una partitura colossal, d'una gran força dramàtica” (El Mundo), “Immensament poderosa, extremadament intel·ligent” (Deutschlandfunk), “Una experiència límit” (Crescendo Magazine).

Wilde (2015) s'estrena al Schwetzinger Festpiele, amb llibret de Händl Klaus i direcció escènica de Calixto Bieito: “Una obra mestra” (Süddeutsche Zeitung), “Extraordinària” (Frankfurter Allgemeine Zeitung), “Impressionant” (Mannheimer Morgen). Das geopferte Leben (2013-14) s’estrena a la Biennal de Munic 2014, amb llibret Marie NDiaye (Premi Goncourt 2009) i direcció escènica de Vera Nemirova: “Realment sensacional” (Frankfurter Allgemeine Zeitung) “Una síntesi miraculosa” (Süddeutsche Zeitung), “Una experiència d’escolta emocionant” (Die Welt), “Una obra mestra” (Salzburger Nachrichten). Das geopferte Leben és nominada per la prestigiosa revista alemanya Opernwelt una de les millors estrenes de l'any. Te craindre en ton absence (2012-13), també amb llibret Marie NDiaye i posada en escena de Georges Lavaudant s'estrena al Théâtre des Bouffes du Nord a París i al Festival Musica d'Estrasburg: “Una autèntica obra mestra” (Resmusica), “Excel·lent” (Süddeutsche Zeitung), “Arriba fins el més íntim de l'espectador” (Scherzo). El 2009 l’Ensemble Intercontemporain i l'IRCAM estrenen Hypermusic Prologue al Centre Pompidou, amb llibret de la reconeguda física teòrica Lisa Randall i escenografia de Matthew Ritchie, i al febrer de 2016 s'estrena a la Staatsoper de Berlín la nova posada en escena del seu teatre musical Zangezi (2007), estrenat al Teatre Albéniz de Madrid en ocasió de Operadehoy 2007.

La Tokyo Philharmonic Orchestra, Gürzenich Orchester Köln, Orquestra Nacional d'Espanya (ONE), Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Stuttgart Radio Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Freiburger Barockorchester, BBC Scottish Symphony Orchestra entre d'altres orquestres, han interpretat la seva obra en molts dels principals festivals internacionals, com el de Luzern, Warsaw Autumn, Vienna Konzerhaus, Donaueschingen, Philharmonie de Paris, Guggenheim de Nova York, Wien Modern, Auditori Nacional de Madrid, Auditori de Barcelona, ​​Amsterdam Muziekgebouw , Philharmonie Luxembourg, Gran Teatre del Liceu, Stuttgart Opera House, Sant Francesc Arts Festival i Tokio Suntory Hall, etc.

Hèctor Parra ha estat compositor resident del Huddersfield Contemporary Music Festival 2013, el més important del Regne Unit en el seu camp, del Schwetzinger SWR Festspiele 2015, així com a l'Auditori de Barcelona 2015-2017, al Palau de la Música Catalana 2015-16 i de l'Orchestre National de Lille (2016-2018).

La seva música està publicada per Durand / Universal Music Publishing Classical (Paris) i per l'Editorial Tritó (Barcelona). Els seus trios i peces de cambra han estat enregistrats per l'ensemble Recherche pel segell KAIROS. La seva òpera de cambra Hypermusic Prologue ha estat gravada per l'Ensemble Intercontemporain, també per al segell KAIROS. El 2012 Col·legno i la Fundació Ernst von Siemens publiquen el seu quart CD monogràfic, Caressant l'horizon.

Ultims concerts

Hèctor Parra

Obres

Hèctor Parra

Per Conjunts de cambra

Obra
Ciel rouilléConjunt de families diverses (6 ó més instruments)
Quartet de corda núm.1 "Leaves of Reality"Quartet de corda
Fragments striésQuartet de fustes
Andante sospesoSolista i piano
Stasis (Antigone I)Quartet de corda
Abîme (Antigone IV)Conjunt de families diverses (6 ó més instruments)
Mort d’Antigone (Antigone III)Duet de families diverses
Vestigios2 Pianos a 4 mans
L’Aube AssaillieDuet de families diverses
ZangeziQuintet de families diverses
String TrioTrio de cordes
Tentatives de réalitéDuet de families diverses
De lejosSolista i piano
Trio amb piano núm.1 "Wortschatten"Piano trio
ChymischDuet de families diverses
PulsionsConjunt de families diverses (6 ó més instruments)
Trio núm. 2 "Knotted Fields"Piano trio
Mineral LifeConjunts de cambra
Conjunts de cambra
OnaConjunts de cambra
Love to RechercheQuintet de families diverses

Últimes notícies

Hèctor Parra
Héctor Parra estrena una peça inèdita en el XI Concurs Internacional de Direcció de l'Orquesta de Cadaqués

Héctor Parra estrena una peça inèdita en el XI Concurs Internacional de Direcció de l'Orquesta de Cadaqués

Amb la voluntat de seguir apostant per la música contemporània, l'onzena edició del Concurs Internacional de Direcció de l'Orquesta de Cadaqués (de l'11 al 19 de desembre) estrenarà una peça simfònica inèdita del compositor Héctor Parra (Barcelona, 1976), un dels autors més destacats del catàleg de Tritó Edicions. La partitura, titulada “L'absència”, va ser encarregada pel certamen amb la intenció de fomentar que els joves directors interpretessin peces d'avui en dia.
Llegir més
Agenda de concerts

Agenda de concerts

Potser encara no saps que a Tritó tenim una agenda de concerts amb tota l'activitat musical dels nostres compositors, bé sigui a casa nostra com a l'estranger. Aquesta setmana sense anar més lluny, la Oviedo Filarmonía, amb la direcció de Lorenzo ...
Llegir més
Hèctor Parra, premiat per la Fundació Ernst von Siemens

Hèctor Parra, premiat per la Fundació Ernst von Siemens

El compositor barceloní Hèctor Parra guanya un dels premis de promoció musical més cobdiciats pels joves compositors, de la Fundació Ernst von Siemens per a la Música, esdevenint el primer català en aconseguir-lo. El premi està dotat amb 40.000 ...
Llegir més