Carlos Chávez

Ciutat de Mèxic ( 1899 ) - Méxic ( 1978 )
Carlos Chávez
Compositor i director. Als 9 anys ja havia començar a fer classes de piano amb el seu germà, després estudià amb Manel Ponce, y cinc anys després, va conèixer a Pedro Luís de Ogazón, home al qual després li atribuiria la seva formació musical (el va apropar a la música de Debussy i a la teoria de l’harmonia de Juan Fuentes). Principalment autodidacta, finalment va recórrer a completar els seus estudis al Conservatori Nacional, i es va diplomar en composició.

Amb el seu viatge a París, Chávez es va fer amic de P. Dukas, qui el va convèncer per tal que s’inspirés en la rica herència musical de Mèxic. De tornada a casa, va organitzar concerts de música contemporània i va promocionar molts treballs que allà encara no havien estat escoltats; però la no gaire càlida recepció el feren tornar a Nova York (ciutat que li possibilità conèixer Copland i Varèse).
Amb la seva tornada a Mèxic al 1928, acceptà el càrrec de director musical de l’Orquestra Simfònica Mexicana (la reorganitzà i li canvià el nom, i passà a ser la més estable de la història del país). Va ser designat director del Conservatori Nacional. Al 1943, va ser un dels memb