Notícies

Tota l'actualitat dels nostres compositors

El compositor Gabriel Erkoreka és guardonat amb el Premio Nacional de Música 2021

El compositor Gabriel Erkoreka és guardonat amb el Premio Nacional de Música 2021

El compositor Gabriel Erkoreka ha estat guardonat amb el Premio Nacional de Música 2021 que concedeix el Ministerio de Cultura y Deporte. El jurat ha destacat la seva brillant trajectòria com a creador, la projecció internacional de la seva obra i la riquesa del seu llenguatge compositiu.

L’editorial Tritó ha publicat més d’una vintena d’obres de Gabriel Erkoreka que abasten diferents gèneres (música simfònica, música de cambra, peces a solo, música coral).

La música del compositor basc respon a una multiplicitat d’interessos. Els títols de les seves obres sovint ens donen pistes del motiu inspirador que les ha generat: fenòmens naturals, com a Ekaitza (“Tempesta”), Dardarak (“Tremolors”), Swirls (“Remolins”) o Tramuntana; els processos de la ment humana, com al cicle d’Ametsak (“Somnis”), Ertzak (“Arestes”) o Trance; homenatges a d’altres compositors, com a Tientos y batallas (Cabezón, Cabanilles, Aguilera de Heredia), Messa di voce (Josquin des Prez), Veni Creator (Victoria, Palestrina) o Four Ballades (Boulez, Varèse, Messiaen, Grisey). D’altra banda, moltes de les seves obres incorporen referències més o menys explícites al folklore, ja sigui a través de cites o de la utilizació d’instruments tradicionals.

Gabriel Erkoreka va néixer a Bilbao el 1969. Va estudiar al Conservatori Superior de Música Juan Crisóstomo de Arriaga i amb Carmelo Bernaola. El 1995 va ingressar a la Royal Academy of Music de Londres, on realitzà els estudis de postgrau de composició amb Michael Finnissy i obtingué el diploma d’excel·lència i un màster amb distinció per la University of London.

 

Compartir: