Notícies

Tota l'actualitat dels nostres compositors

El compositor Gabriel Erkoreka és guardonat amb el Premio Nacional de Música 2021

El compositor Gabriel Erkoreka és guardonat amb el Premio Nacional de Música 2021

El compositor Gabriel Erkoreka ha estat guardonat amb el Premio Nacional de Música 2021 que concedeix el Ministerio de Cultura y Deporte. El jurat ha destacat la seva brillant trajectòria com a creador, la projecció internacional de la seva obra i la riquesa del seu llenguatge compositiu.

L’editorial Tritó ha publicat més d’una vintena d’obres de Gabriel Erkoreka que abasten diferents gèneres (música simfònica, música de cambra, peces a solo, música coral).

La música del compositor basc respon a una multiplicitat d’interessos. Els títols de les seves obres sovint ens donen pistes del motiu inspirador que les ha generat: fenòmens naturals, com a Ekaitza (“Tempesta”), Dardarak (“Tremolors”), Swirls (“Remolins”) o Tramuntana; els processos de la ment humana, com al cicle d’Ametsak (“Somnis”), Ertzak (“Arestes”) o Trance; homenatges a d’altres compositors, com a Tientos y batallas (Cabezón, Cabanilles, Aguilera de Heredia), Messa di voce (Josquin des Prez), Veni Creator (Victoria, Palestrina) o Four Ballades (Boulez, Varèse, Messiaen, Grisey). D’altra banda, moltes de les seves obres incorporen referències més o menys explícites al folklore, ja sigui a través de cites o de la utilizació d’instruments tradicionals.

Gabriel Erkoreka va néixer a Bilbao el 1969. Va estudiar al Conservatori Superior de Música Juan Crisóstomo de Arriaga i amb Carmelo Bernaola. El 1995 va ingressar a la Royal Academy of Music de Londres, on realitzà els estudis de postgrau de composició amb Michael Finnissy i obtingué el diploma d’excel·lència i un màster amb distinció per la University of London.

Tal com ha posat en valor el jurat del Premio Nacional de Música 2021, la seva música gaudeix d’una gran projecció internacional i les seves obres s’han interpretat arreu del món: Biennale di Venezia (2004 i 2014); Musikverein de Viena; South Bank Centre, ICA i Wigmore Hall de Londres; ISCM World Music Days de Manchester (1998), Hong Kong (2007) i Pequín (2018); Festival International des Musiques d’Aujourd’hui de Strasbourg; Huddersfield Contemporary Music Festival; Toru Takemitsu Festival de Tokio; New Music Festival de Sydney; Symphony Space i New Paths in Music Festival de Nova York; Crown Hall de Chicago; Festival Time of Music de Viitasaari (Finlàndia); Muziekgebouw aan ’t IJ d’Amsterdam; Auditorio Nacional de Música de Madrid; i en ciutats tals como Sant Petersburg, Buenos Aires i Wellington.

Gabriel Erkoreka ha obtingut diversos premis: Premi Reina Sofia de Composició Musical el 2008; Primer Premi de la SGAE el 1996; Premi de Composició Musical Contemporània del Govern Basc el 1999; Josiah Parker Prize i altres premis a la Royal Academy of Music. El 2001 li foren concedits el Premi de Roma i el Premi de Composició Musical Collège d’Espagne a París-INAEM. Ha estat president de Musikagileak (Associació Basco-Navarresa de Compositors) entre els anys 2015 i 2019. Actualment és professor de composició a Musikene (Centre Superior de Música del País Basc) i coordinador del Cicle de Concerts de Música Contemporània Fundació BBVA de Bilbao.

Compartir: