Notícies

Tota l'actualitat dels nostres compositors

Tritó edita tres noves obres de Gabriel Erkoreka

Tritó edita tres noves obres de Gabriel Erkoreka

Tritó ha incorporat al seu catàleg les tres últimes partitures del compositor basc Gabriel Erkoreka: Messa di voce, per a contratenor i acordió; Swirls, per a quartet de saxòfons i Quartet de corda núm. 2 "Quadrupole". Les obres estan disponibles en format paper i digital.

Messa di voce, que en italià significa 'col·locar la veu', fa referència a una tècnica vocal del Barroc, de molt difícil execució i de gran efecte expressiu. En l'obra s'exploren diferents tipus de variants d'aquesta tècnica, que també es fa extensiva a l'acordió, que es presta particularment a això gràcies a la manxa. L'obra va ser estrenada pels seus dedicataris, el contratenor Carlos Mena i l'acordionista Iñaki Alberdi, l'11 de maig de 2017 a la Fundació BBVA de Bilbao.

Swirls ( "remolins" en anglès) és una obra escrita en un sol traç. El seu títol fa referència als remolins que es formen a la natura, i especialment, en l'atmosfera. L'aire -element clau d'aquesta obra per a instruments de vent, el so dels quals es genera mitjançant diferents gradacions de l'aire bufat- pot traslladar-se des de zones d'altes pressions a zones de pressions més baixes, adquirint un moment angular que és capaç de generar fluxos tan violents com els d'un huracà. En l'obra hi ha la idea de rotació al voltant d'eixos de gir imaginaris, creats pel quartet de saxòfons en registres oposats o superposats, on la seva estructura consisteix en un únic moviment, guiat per diferents velocitats de rotació al voltant de l'material escollit. Swirls va ser encarregada per la Societat Filharmònica de Badajoz i estrenada pel quartet de saxòfons Folium Fugit l'11 de desembre de 2018 en el X Cicle de Música Actual de Badajoz.

El títol del Quartet de Corda No 2 "Quadrupole" fa referència al moment de quadrupol, la fórmula que descriu la freqüència d'emissió de les ones gravitacionals. En l'obra hi ha present la idea de gravitació al voltant de quatre pols imaginaris que formen els quatre instruments de corda. A més, portant més enllà la connexió amb un quadrupol elèctric, els gestos musicals generen diferents camps magnètics en registres extrems o infinitament propers. L'estructura de l'obra consisteix en quatre moviments executats sense interrupció, connectats per tres breus enllaços a solo de viola, violí i violoncel. El Quartet de Corda No 2 "Quadrupole" és fruit d'un encàrrec del Centre Nacional de Difusió Musical (CNDM), i va ser estrenat pel Quartet Granados el 6 de maig de 2019 a l'Auditori 400 de l'MNCARS (Museu Nacional Centre d'art Reina Sofia) a Madrid.

 

Veure catàleg d'obres de Gabriel Erkoreka

 

Compartir: