Notícies

Tota l'actualitat dels nostres compositors

Els nostres directors (IV): Sir Neville Marriner

Vet aquí la quarta entrega d’aquesta sèrie on repassem la trajectòria dels directors que han enregistrat amb Tritó. Avui és el torn de Sir Neville Marriner, que actualment és el principal director convidat de l’Orquestra de Cadaqués.

Sir Neville Marriner va estudiar violí al Royal College of Music de Londres i al Conservatori de París. El 1949 va incorporar-se al Martin String Quartet i va fundar el Virtuoso String Trio i, juntament amb Thurston Dart, el Jacobean Ensemble. Durant aquests anys va treballar amb directors com Toscanini, Furtwängler, Cantelli i Karajan.

L’any 1959 va fundar la Academy of St.Martin-in-the-Fields, de la qual primer fou concertino i més endavant director titular. També ha dirigit l’Orquestra de Cambra de Los Ángeles i l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Stuttgart.

El 1979 va rebre la distinció de Comendador de l’Orde de l’Imperi Britànic, i el 1985, el títol de Sir. A més, la Academy of St.Martin-in-the-Fields i Sir Neville Marriner han rebut conjuntament el Queen’s Award for Export Achievement.

El període més prolífic pel que fa a enregistraments de l’Orquestra de Cadaqués amb Tritó va ser quan Sir Neville Marriner va estar-ne al capdavant: un enregistrament amb obres de Juan Crisóstomo de Arriaga, amb la col·laboració de la soprano Ainhoa Arteta; un altre amb obres de Fauré i Gounod; un cd amb tres obres de Stravinski, Montsalvatge i Prokofiev (Suite de Pulcinella, Sortilegis i la Simfonia “Clàssica”, respectivament); també disposem de la versió completa de Pulcinella de Stravinski, per a la qual David Nel·lo va escriure una història fantàstica ambientada a la ciutat de Tifna.

Mozart ha estat un dels compositors més sovintejats per Sir Neville Marriner i l’Orquestra de Cadaqués: les Simfonies concertants; un doble cd amb quatre concerts per a flauta (K.313), oboè (K.314), clarinet (K.622) i fagot (K.191); també disposem dels dos concerts per a flauta i orquestra i del concert per a flauta, arpa i orquestra, un CD que  ha estat reeditat recentment amb un disseny més actual. Els intèrprets són el flautista Jaime Martín, que actualment és el director titular de l’Orquestra de Cadaqués, i l’arpista Bryn Lewis. D’un altre gran compositor, Ludwig van Beethoven, Sir Neville Marriner n’ha enregistrat  amb Tritó les Simfonies 1,2,5 i 6 en dos esplèndids cds.

Finalment, les tres Simfonies Concertants de Danzi, les Obertures i Simfonies de Ferran Sor i l’obra Sincrotó Alba de Joan Guinjoan, són els tres enregistraments restants que recullen el llegat discogràfic de l’etapa en què l’Orquestra de Cadaqués va estar sota la batuta d’aquest gran director anglès.

[gallery link="file" columns="2" orderby="title"]

Compartir: