Notícies

Tota l'actualitat dels nostres compositors

Música de cambra del segle XVIII

Ha aparegut el volum 7 de la Col•lecció “Compositors valencians”, publicada en col•laboració amb la Generalitat Valenciana, i que conté la Integral de la música de cambra dels germans Antonio i Joaquín Nicolás Ximénez Brufal, en una edició a càrrec del musicòleg valencià Miguel Ángel Picó Pascual.

Aquest investigador reconstrueix la biografia i l’entorn històric i familiar d’aquests dos compositors i violinistes que exerciren la seva activitat a la col•legiata d’Alacant però també a les corts i sales de concert de Madrid, Londres i París, com també les dels altres músics de la seva família.

L’edició inclou dotze obres, en partitura i particel•les incloses. Les sis sonates per a violí i baix continu de Nicolás Ximénez, compostes totalment en l’estil galant i rococó habitual de l’època post-barroca, foren publicades a Londres l’any 1772. Ben altrament, les sonates i trios del seu germà, publicats a París el 1789, ja entren del tot en l’estil internacional del Classicisme.

Cal esmentar que els trios de l’opus 1 d’Antonio Ximénez són per a guitarra, violí i baix (violoncel). Cal esperar que aquestes peces seran ben rebudes pels guitarristes, atés el migrat repertori de música de cambra que hi ha per a aquest instrument.

Sonata I en Sol major

Compartir: