Oriol Romaní

Barcelona ( 1959 )
Nascut a Barcelona,es va iniciar en la música en l’ambient familiar i a les escoles Sant Gregori i L’Arc i va estudiar música clàssica amb prestigiosos mestres del país i de l’estranger. Estudià clarinet i interpretació al Conservatori Municipal de Barcelona i en diversos centres estrangers amb Juli Panyella, Thea King, Anton Weimberg, Tony Pay, Igor Markevitch i Giörgy Sebök.Va ser fundador i cosolista de la Joven Orquesta Nacional de España i membre de l’Orquestra de Cambra del Teatre Lliure i de Barcelona 216.
Ha actuat arreu de Catalunya, Espanya i Europa amb els pianistes Emili Brugalla, Julius Drake i Mary Ruiz-Casaux, els violoncel.listes Suzana Stefanovic i Radu Aldulescu, els violes Aureli Vila i Elisabet Romero, la flautista Jadviga Kotnowska, les sopranos Montserrat Alavedra, Juliane Banse i Júlia Arnó i els quartets Casals i Euler de Basilea. Ha cultivat el recital de clarinet sol, amb programes com Meditacions i La teva veu, amic -música d’Homs inspirada en textos de Tagore i Valéry-. Ha enregistrat la integral de clarinet de Joaquim Homs (Columna) i ha estrenat obres per a clarinet sol que li han estat dedicades per Joaquim Homs, Xavier Montsalvatge i István Vántus. És autor dels llibres La música, font de salut, Tocats pel jazz i Trobades amb Joaquim Homs, publicats per Amalgama. Com a solista, acompanyat per diverses orquestres nacionals i estrangeres, ha tocat obres de Mozart, Giorgy Ranki, Paolo Luppi, Xavier Turull, Astor Piazzolla i George Gershwin. Al Palau de la Música Catalana de Barcelona, en les dues darreres edicions del Festival del Mil.lenni, ha interpretat i dirigit els concerts Viatge a New Orleans i De Mozart al Swing, en col.laboració amb el Quartet de Corda de Barcelona i amb els grups de jazz clàssic Barcelona Swing Serenaders, New Orleáns Blue Stompers i Hot Jazz Cats.
Va descobrir el jazz als seminaris de Ricard Gili i va fer-ne el primer aprenentatge pràctic al club La Guitarra amb el pianista Jimmy Rena, i durant cinc anys amb La Locomotora Negra. A La Cova del Drac va col.laborar amb músics com Gene Connors, Carrie Smith i Ralph Sutton. Paral.lelament a les seves actuacions com a concertista de música clàssica, des de 1995 va crear al costat de Ricard Gili i Pepe Robles el conjunt New Orleans Blue Stompers, amb el qual va enregistrar el CD the Louis Armstrong musical story (Blue moon), i el quartet Barcelona Swing Serenaders, del qual s’ha publicat el CD Saturday night function (Discmedi). L’any 2003 va iniciar un original duo amb el pianista Ignasi Terraza, amb el qual ha enregistrat el CD Confessin’ (Discmedi). Ha actuat també amb els trompetistes Herbert Christ i Josep mª Farràs, les cantants Mònica Green i Big Mama, el vibrafonista Dany Doriz i altres destacats músics i grups del país i de l’estranger. Ha presentat concerts divulgatius per a escolars i per a adults i és autor del llibre Tocats pel jazz (Amalgama). Reconegut com un dels clarinetistes de sabor més genuí dins el jazz New Orleans i el jazz clàssic, ha estat convidat als festivals de Vitoria, San Sabastiàn, Andorra i Barcelona així com a festivals o clubs de jazz d’arreu de Catalunya, Espanya, França, Alemanya i Gran Bretanya. Els concerts De Mozart al Swing i Viatge a New Orleans , dirigits i presentats per Oriol Romaní al Palau de la Música el 2004 i el 2005, han estat dels més ben rebuts pel públic del Festival del Mil.lenni de Barcelona.