Foto: Francisco Escudero

Francisco Escudero

Zarauz - Guipúzcoa 1912 - San Sebastian - Donostia 2002

Va néixer a Donosti (Sant Sebastià) i va formar-se com a compositor al Conservatori d’aquesta ciutat amb Bertrán Pagola i, gràcies a una beca de la Diputació guipuscoana, va estudiar també a Madrid amb Conrado del Campo, amb Paul Dukas i Paul Le Flem.
Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) va lluitar amb les el bàndol republicà fins que al 1936 va refugiar-se a França on continuà els estudis. El 1941 va ser enviat a un camp de concentració de però al 1942 es traslladà a Madrid, ciutat en la qual va prosseguir la seva formació amb Conrado del Campo gràcies a un seguit de beques.
El 1946 s’instal•là a Bilbao, on va treballar com a professor de música a la "Santa Casa de Misericòrdia" i com a director assistent a la Sociedad Coral de Bilbao. Tres anys després (1948) va obtenir la Càtedra d’harmonia i composició del Conservatori de Música de Donosti (Sant Sebastià) on va dur a terme una important tasca pedagògica. Amb ell van estudiar Lorenzo Ondarra, Gotzon Aulestia, José Mª Alberdi, Merche Isasti, Iñaki Salvador, Ángel Illarramendi, Alberto Iglesias i Ramón Lazkano.
Durant els anys cinquanta va ser director de la "Schola Cantorum Nuestra Señora del Coro"; durant els anys seixanta, de la "Banda Ciudad de San Sebastián" i, entre els anys seixanta i setanta, de l’Orquestra de Cambra Guipúscoa.
Va rebre encàrrecs de composició de diverses entitats d’arreu d’Espanya, principalment a partir de la reeixida estrena escènica de la seva òpera Zigor! a Madrid el 1968. Va obtenir diversos guardons per les seves obres, com també per la seva trajectòria creadora: entre d’altres, el premi "Manuel de Falla" el 1947, pel seu Concierto para piano y orquestra; el premi "Ipaguirre" el 1953, per l’oratori Illeta; el premi "Aránzazu" el 1955, pel seu poema simfònic Aránzazu; les medalles d’or de l’Ajuntament e Zarautz el 1996, de les Belles Arts el 1997 i de la Societat General d’Autors d’Espanya el 1999.
Després d’una llarga malaltia morí a Sant Sebastià el juny del 2002 als 89 anys d’edat.

http://www.filomusica.com/filo30/escudero.html

Veure tots els productes d'aquest autor
Escoltar audios d'aquest compositor

Notícies relacionades

post-image-http://blog.trito.es/?p=6484

Zigor i Fuegos sota la batuta de Pierre-André Valade

La Bilbao Orkestra Sinfonikoa, sota la direcció de Pierre-André Valade, un dels grans especialistes a nivell [...]

L'Oratori Illeta de Francisco Escudero

El músic basc Francisco Escudero (1912-2002) no només va ser mestre d'una important generació de compositors [...]


 

Sobre nosaltres
 
All Content Copyright © 2014 Tritó S.L.
Enamorats, 35-37, baixos - 08013 Barcelona (España)
Telèfon: 933 426 175
Horari: Dilluns a divendres (9:00 - 18:00)
Mètodes de pagament:
Payment methods
Certificat per:
Trustwave
Payment methods