Yo, Dalí, òpera en 4 actes

Xavier Benguerel (1931 - )

Jo, Dalí és una òpera llarga i amb tots els elements.

L’oportunitat de compondre una òpera gran se li va presentar a Benguerel amb motiu de l’encàrrec del , el 2001, per a la commemoració del centenari del naixement de Salvador Dalí el 2004.

L’obra no es va estrenar amb aquest motiu i ha tingut un recorregut llarg fins a ser estrenada al Teatro de la Zarzuela de Madrid el 8 de juny de 2011.

Per al llibret, Benguerel es va adreçar al dramaturg català Jaume Salom, qui en va preparar un de molt adequat en el qual s’alternen situacions hilarants amb d’altres de molt dramàtiques, fet que dóna la idea del que en realitat va ser la vida complexa i acomplexada del personatge. L’obra gira entorn de dos personatges principals: Dalí i Gala, de manera que els altres són episòdics, encara que siguin tan famosos com Paul Éluard, Luis Buñuel o Federico García Lorca.

Està escrita en quatre actes representats en dues parts, i l’obra, ja musicada, té una durada de prop de dues hores. Els actes primer, segon i quart consten de quatre escenes, mentre que el tercer és una escena única.

Yo, Dalí al Teatre del Liceu

> Vull comprar aquest article (des de 100,00 €)
> Més informació sobre aquest producte

> Vols llogar els materials d'aquesta obra?

> Veure més sobre Xavier Benguerel

Opinió d'altres usuaris

La crítica diu

"Crea un texto eficaz (Salom) de escenas breves que proponen un relato lineal. Los libretos no han de ser excelentes, sino adecuados para un músico excelente. Benguerel lo es en muchos aspectos... Benguerel es un refinado orquestador, la riqueza tímbrica de la obra es a ratos penetrante, nunca gratuita"

"L'actualitat operística, que ens ofereix l'estrena a Barcelona de Yo, Dalí de Xavier Benguerel, ens perrnet tomar a omplir els vasos comunicants que hi ha entre la música, la pintura i el teatre."

"Hay momentos de gran intensidad dramática"

"De aquí la apuesta para que Yo, Dalí, pueda ser, con el tiempo, una ópera a considerar con vista a programarla sucesivamente por todas partes... Yo Dalí tiene un temple teatral porque sabe basarse en un libreto sintético y sin pretensiones."

Benguerel trasciende todo lo escuchado / presenciado hasta ese momento con una música de creciente entraña y progresiva hondura, a través de la muerte sucesiva de los dos personajes principales, Gala y Dalí.

Jaime Salom conoció de cerca a este extraño matrimonio y creó un libreto con grandes dosis de realismo, al cual le puso la partitura Benguerel y Xavier Alberti le aportó una Dirección escénica que redondea un espectáculo muy interesante sobre una de las figuras más internacionales del arte español del Siglo XX.[...] El futuro nos dirá si toda esta ópera queda solo en evento o se abre un camino en las programaciones de distintos teatros. Si esta última posibilidad ocurre y así lo deseo, el entrañable Teatro de la Zarzuela tendrá otro mérito que añadir a su dilatada historia.

No hi ha cap opinió, sigues el primer en fer-ho!

Notícies relacionades

post-image-http://blog.trito.es/?p=5174

Reduïnt Dalí

Després de la fantàstica recent estrena de l'òpera en quatre actes "Yo, Dalí" de Xavier Benguerel el passat juny [...]

Vídeos

 

Sobre nosaltres
 
All Content Copyright © 2014 Tritó S.L.
Enamorats, 35-37, baixos - 08013 Barcelona (España)
Telèfon: 933 426 175
Horari: Dilluns a divendres (9:00 - 18:00)
Mètodes de pagament:
Payment methods
Certificat per:
Trustwave
Payment methods