Xavier Montsalvatge: Petita Suite Burlesca

Xavier Montsalvatge (1912 - 2002)

La Petita suite burlesca, per a violí i quartet de fustes, és una peça d’un irresistible vigor rítmic i una elegant simplicitat.

La Folia daliniana, obra encarregada pel Festival de Cadaqués, és una mostra brillant de la perllongada relació artística de Montsalvatge i l’Orquestra de Cadaqués.
Va veure la llum el 1996, en l’última etapa creativa del compositor, capaç de conjurar la fatiga i les xacres de l’edat amb un esperit creatiu ple encara de fantasia i poder comunicatiu.

Existeixen dues versions de la partitura. La primera, com a sinfonietta concertant per a quartet de fustes solistes i l’altra -que s’inclou en aquest disc- per a quartet de fustes i piano.

El llenguatge de la Folia daliniana mostra aquests ecos caribenys, que són una constant en la seva música, i l’ús de tota mena de recursos en un estil d’acusada personalitat.

Les Cinc invocacions al Crucificat, per a veu i conjunt instrumental de dotze solistes, van néixer per encàrrec de la VIII Setmana de Música Religiosa de Conca, i es van estrenar el 6 d’abril de 1969.

Tres reflexos sobre una pastoral d’hivern és una obra pòstuma que va acabar d’orquestrar amb gran encert i inspiració el compositor i pianista català Albert Guinovart i que els seus dedicataris van estrenar a l’Auditori Nacional d’Andorra el 5 de juny de 2003. Música de gran bellesa, expressiva i amb un intens lirisme, tanca la producció de Montsalvatge com a expressió sorprenent de la força espiritual que anima el llenguatge d’un compositor que va saber conjugar les tècniques i els recursos més variats del seu temps sense renunciar mai a la llibertat com a creador, que justament és la qualitat que fa encara més gran la seva música.

> Vull comprar aquest article (des de 12,04 €)
> Més informació sobre aquest producte

> Veure més sobre Xavier Montsalvatge

Opinió d'altres usuaris

La crítica diu

La vitalidad rítmica y audacia armónica, el agridulce melodismo y los ecos populares, la transfiguración irónica de ritmos de danza modernos en el "Intermedi espanyol" y el rigor constructivo, no exento de un punto de humor, lucen en una composición que revela la atenta lectura de Stravinski a través del Grupo de los Six.

"En conjunt, hi ha un idiomatisme basat en l’eficàcia dels matisos expressius i la bona articulació en l’entramat dels solistes en obres com la Petita Suite Burlesca[...] Cal remarcar-ne la continuïtat dialèctica a l’ Intermedi espanyol i l’atmosfera raveliana de l’ Égloga. Unes qualitats també presents en Tres reflexos sobre una postal: de l’Andantino violeta la transparència polifònica, de l’ Alegreto blanc per la depuració i afinació o de l’Spiritoso carmesí per la nitidesa dels trèmolos i la riquesa de textura i l’impuls bartokià. La tercera obra inclosa és la Folia daliniana -bona construcció i legato- reeditada i pertanyent a la referència TD00003

En conjunto, hay un idiomatismo basado en la eficacia de los matices expresivos y la buena articulación en el entramado de los solistas en obras como la Petita Suite Burlesca

No hi ha cap opinió, sigues el primer en fer-ho!
 

Sobre nosaltres
 
All Content Copyright © 2014 Tritó S.L.
Enamorats, 35-37, baixos - 08013 Barcelona (España)
Telèfon: 933 426 175
Horari: Dilluns a divendres (9:00 - 18:00)
Mètodes de pagament:
Payment methods
Certificat per:
Trustwave
Payment methods